Ahmet Neoldum, "Böyle bir binaya güçlendirme intihar"

Ahmet Neoldum, "Böyle bir binaya güçlendirme intihar"
22 Şubat 2021 - 12:35
Şemsettin Karahisari Ortaokulunda yaşanan güçlendirme skandalında Valilik, Milli Eğitim, Özel İdare ve Müteahhit sessizleri oynarken işin teknik uzmanları sorularımıza cevap vermeye devam ediyor. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Çetin İnce’den sonra bu kez İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Neoldum sorularımızı cevapladı. Neoldum, “Bu yaşta bir binaya güçlendirme yapılması intihar olur. O kararı veren komisyonda kimler var, teknik bilgileri nedir ona iyi bakmak lazım” dedi.
 
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Neoldum’a telefonla ulaşarak, Şemsettin Karahisari Ortaokulunda yaşanan güçlendirme sorununu sorduk. Neoldum’un, kendisi gibi çocukları da Şemsettin Karahisari Ortaokulunda okuyor.
Başkan Neoldum, “Bazı duyumlar aldık ama bir girişim yapılmadı. Müteahhidin kaçtığı, kolonlarda patlama olduğu söyleniyor ama bir şey yapılmadı. Bizde merakla bekliyoruz. Bende o mahallede oturuyorum ve çalışmaları her gün takip ediyorum”

Aralık ayının sonlarında bir demir çekme testi alınıyor ve onun sonucu kolonlarda çatlama olduğu gerekçesiyle güçlendirme çalışması durduruluyor?
Neoldum, “Bize gelen duyumlar tam olarak öyle değil. Oda gündeminde geldi. Kulaktan dolma bilgilere göre müteahhit güçlendirme çalışması yaparken kolonlardan birini patlattığı ve bu şekilde güçlendirme yapılamaz diye işi bırakmış. Bu aşamaya kadar aslında işin teknik kısmı şu. Güçlendirme mühendislik bilgileri açısından en zorda kalınırsa yapılacak bir işlem. Yıkıp yapmak daha ucuza maal olur ve ilk yapılması gereken buydu. Siz bir gazeteci olarak şunun peşine düşün. Bu güçlendirme kararını veren komisyonda kimler var. Buna kim karar verdi? Bu komisyon kimlerden oluşuyor, altına kimler imza atmış, mühendislik bilgileri nelerdir? bu sorunun cevabı bulunmalı.”

Başkan Neoldum, “Biz yerelde bu memleketin çocuğuyuz ve aynı zamanda teknik odalardan birinin de başkanlığını yapıyorum. 35 yıllık bir mühendislik hayatım var iyi kötü bu işi bildiğimizi de söylüyorlar ve duayen sınıfına koyuyorlar. Bu konuda bize gelip de ne görüş alan oldu, ne soran oldu. Milli Eğitim Müdürlüğü bu işe müdahilse ki sanmıyorum. Bu iş valilik ve özel idare marifetiyle yapılan bir iş. Hatta biz ilk yapılırken çatıyı aldılar boşalttılar galiba Atatürk yıkıldı yenilendi Şemsettin’de yıkılıp yenilenecek diye düşünüyorduk. Sonra bir duyduk güçlendirme yapılıyor dediler. O zaman ya nasıl güçlendirme yapılır 60 yıllık bir binaya güçlendirme yapılmaz diye kendi kendimize tepki gösterdik. Teknik yönden mutlaka araştırılması gerekiyordu. Sizinde bahsettiğiniz gibi duvarlar karkas binalarda taşıyıcı bir foksiyonu yoktur ama bir binanın ömrü 20 yılı geçtiyse % 20’de olsa duvarlar taşıyıcı eleman hükmüne girmiştir. Sen duvarları oradan çektiğin zaman kirişte ve kolonlarda ciddi bir oynamalara neden olur. Bunun farkında değiller oldubittiye getirmişler bu iş.”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Neoldum, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Şu anda bildiğim kadarıyla Müteahhit bu kolonun patlamasıyla bize gelen bilgiye göre kolonun patladığı doğruysa bu kolon ne durumda, evveliyatı nedir, güçlendirmeden sonra alacağı foksiyon nedir yeniden incelenmesi lazım. Yok eğer bu güçlendirmenin sona erdirilip yeniden yapılması uygun görüldüyse bunun önceden yapılması lazımdı. Akla gelen soru şu, bu güne kadar müteahhite ne kadar ödenek yapıldı. Bu ödemeler yeni yapılacak projeden düşülecek mi? müteahhitin bu noktada ne pozisyona düşecek, vermiş olduğu taahhütleri yerine getiremediğinden dolayı cezalı duruma düşecek mi? projenin durmasından veya proje değişiklinden dolayı cezayı uygulanacak mı? bunların cevaplandırılması lazım.” Dedi.

Neoldum, “Bu noktada belirsizlik var ve sadece kulaktan kulağa bir konuşma var. Oysa burası 1.606 öğrencisi olan ve Afyon’un en kalabalık okulu. Konunun muhatapları maalesef hiçbir açıklama yapmıyor. Sanırım elimizde patlayacak ama ben yıkılıp yeniden yapılmasından yanayım. Hem bir Afyonlu olarak, hem o muhitin bir sakini olarak hem bir öğrenci velisi olarak hem de bir teknik uzman olarak yorulmuş bir binanın yıkılıp yeniden yapılması gerekli.
54 yıllık bir bina Şemsettin Karahisari ortaokulu bu kadar yaşlı bir binada güçlendirme olur mu?”

Neoldum, “1966’da yapılan bir bina artık günümüz şartlarına uymuyor ve sağlıklı bir eğitim vermesi de söz konusu olamazdı. Yapılması gereken ilk başta yıkılıp yeniden yapılmasıydı. Ama olmadı. Bu bina ömrünü doldurdu. Yeni gelen birçok yönetmelik var ve bu bina hiç birine uymuyor. Siz orayı ne kadar güçlendirirseniz güçlendirin risk her zaman orada var olacak. Teknik olarak da şunu söylüyorum hiçbir binanın güçlendirmesine ben taraftar değilim. Milli servet olmasına rağmen yıkılıp yeniden yapılması daha hesaplı ve daha güvenli yapılar olur.” Diye konuştu.  

Özel İdare Genel Sekreteri Murat Toy şöyle bir yaz göndermiş, “30.12.2020 tarihinde yapılan demir çekme testlerinde meydana gelen (Çekme testi yapılan kolonlarda oluşan çatlamalar) deformasyonlar nedeni ile projenin revizyonu gerekliliği oluşmuştur.” deniliyor. Bu ne anlama geliyor? Diye sorduğumuz soruya ise verdiği cevap şöyle oldu.
Neoldum, “Tek kelimeyle yanlış ve eksik bir açıklama. Demir çekme testinin hangisini yaptılar? Eğer mevcut kolonlardaki demir çekme testini yapmaya çalıştılarsa o çok yanlış bir şey, çekme testi yapamazlar orada. Yeni yapılan güçlendirme malzemesinde çekme testi yaptılarsa ona karar verecek olan da İl Özel İdare. İfade yanlış veya eksik, piyasada dolaşan dedikodu demek ki doğru. Patlayan kolondan bahsediyor. Patladı demiyor da teknik olarak kıvırmaya çalışmışlar.”

Ahmet Neoldum, “Bir kere çekme testi mevcut malzemeye yapılmaz. Çünkü orada kullanılan malzeme 60 yıllık bir malzeme, illaki demirde korozyona uğramıştır, deformasyona uğramıştır. Bu nedenle zaten güçlendirme niye yapılıyor?, o malzemenin yorulduğu için dışarıdan sarma ile tekrar güçlendirme yapılıyor. Bakın buraya dikkat edin çekme testi sadece yeni yapılan imalatlardaki malzemeye yapılır, yeni yapılan demirlere yapılır. Yaşlı bir binanın kolonlarına çekme testi yapmak intihar olur. O kolonlar zaten gitmiş ki sen bunun için zaten güçlendirme yapıyorsun. Siz burada kolona çekme testi yaparak hastaya öl diyorsunuz. Muhtemelen kolon patlaması yaşanmış, o demirlerdeki sıkıntıyı dile getirmek içinde muhtemelen çekme testleri uygun değil diye de işi kapatmaya çalışmışlar.”

Afyonkarahisar İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Neoldum, “Şundan dolayı kolonlardaki demirler patlaya bilir, eğer duvarlarda sıva sıyırması ve duvar sökülmesi var ise, o bina 1966’da yapılan bir bina beton kalitesi bizim C 12 dediğimiz kalitede bir beton kalitesi, burada eğer bir çekme testi yapılıyorsa kolonun demirini kesmiştir, bu nedenle kolonda patlama, çatlama meydana gelmiştir. Müteahhit’te korkmuştur test istemiştir. Burada duralım yoksa daha büyük sonuçlar doğurabilir diye müracaat etmiş olabilir. Yıkılıp yeniden yapılması kararı doğru, keşke bu en baştan böyle olmalıydı ama olmadı.”

Hangi binalar güçlendirme yapıla bilir?
Neoldum, “Bana göre güçlendirme yapılacak binalar şudur tek katlı yığma bir bina yapılabilir. Bir örnek vermek gerekirse Yeşilyol’da bulunan eski Atatürk Lisesi, şimdide Atatürk İlkokulu olan yerin bahçesinde arka tarafta tek katlı anasınıfı gibi kullandıkları bir bina vardı. Orada güçlendirme yapıldı ancak öyle tek katlı yerde güçlendirme yapılmalı. Bana kalırsa orası bile doğru değil. Sit ve korunması gerekli bir bina olmadıktan sonra eski bir binada güçlendirme yapılması son derece sakıncalı ve doğru bulmuyoruz. Güçlendirmeye harcanan para zaten yeni binanın yarı parası kadar. Yıkılıp yeniden yapılması daha doğruydu. Eğer Şemsettin’de bu kadar sorundan sonra yeniden güçlendirme kararı verilirse çok yazık olur. Bir an evvel yıkılıp zaman kaybetmeden yeni bina yapılmalı”

Yeni yapılan binalarında müteahhitleri işe başlıyor yarısında kaçıyor? Yani o konuda ne yapılabilir?
Neoldum, “Yeni yapılacak olan inşaatları yerel müteahhite verilirse en azından kaçıp gitmez ve işi bitirir Atatürk İlkokulunda olduğu gibi. İşi alan firma bitiremediği için yarım kaldı okul ve tamamlayan Afyonlu bir firma oldu. Bana göre yerel firmalar tercih edilmeli. Yerel firmanın kaçacak yeri yok ve işi mutlaka bitirir. Dışarıdan gelen biri temelini atar sonra kaçar gider ve Afyon’un çocuklarına yazık olur. Son olarak bu işin içinde bazı yanlışlar var. Onun için bir kılıf hazırlanılmış teknik hiçbir bilgi yok ve rapor bile denilmeyecek bir cevap olmuş. Orada ciddi sıkıntılar var. Güçlendirme kararı alan komisyonu bir görmek lazım. Bu kararı kim almış, şimdi niye aksi bir karar alındı. Bu işin ön maliyeti var, final maliyeti var. İkisini bir kıyaslayacaksın. Bu kıyaslama zannedersem yapılmadı. Bu konu sorgulanmalı ve şeffaf olunmalı. Birde teknik olarak hem İnşaat Mühendisleri Odasından hem de Mimarlar Odasından teknik olarak hiçbir sıkıntı yok ve neden bu odalardan teknik destek istenmez? Bizim ortak faydamız Afyon gerisi teferruat. Ama hiçbir kurum en azından bilirkişi olarak bu tür komisyonların içine odalardan biri neden alınmaz. Nasıl yaparız, nasıl olmalı diye kimse sormuyor. Yeni valimiz Gökmen Çiçek’e, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e, İGM Başkanı Burhanettin Çoban’a gidip ziyaret ettik. Bizim odamız ve üyelerimiz teknik donanım ve bilgi bakımından başka yerdekilerden hiçbir eksikleri yok. Bu şehre çakılacak her çivide bizimde katkımız olsun. Bizden de görüş ve öneri alın. Bir komisyon kurulacaksa teknik olarak odalardan uzmanlar yer alsın bizde şehrimize yapılacak her işte elimizi taşın altına koymak istiyoruz dedik. Ama şu ana kadar hiç geri dönüş olmadı maalesef.” 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum